24.01.2009

Cosul cu filme 2008



1. Cargo 200 – Niciodata cruzimea n-a creat disconfort si incertirudini (pe ritmuri disco ) mai mari ca aici. Un film unic si incomparabil.

2. There will be blood – epopee deliranta ce foreaza adanc in meandrele dragostei/urii si a nebuniei. Asa cum Psyho n-ar fi fost ce este fara muzica lui Bernard Hermann, asa si TWBB ii datoreaza 30% din grandoarea peliculei lui Johnny Greenwood.

3. Le graine et le mulet – “ Et maintenaint eleves Puiu et Mungiu, prennez votre ustensiles et notez avec majuscules:” CELA EST BIEN LE MINIMALISME!”

4. No Country For Old Men – in materie de filosofie asupra raului din societate nimeni n-a mai atins culmi atat de inalte precum fratii Coen. Evident filosofie de Hollywood.

5. Du Levande – Roy Andersson poate sa recicleze aceasi idée (conceptual si vizual) de 100 de ori ca tot o sa iasa ceva la fel de fresh si ingifator de cutite in plex ca prima oara. Diagnosticele sunt corecte iar solutiile propuse sunt mai mult decat necesare.

6. The Fall – Nebunia vizuala a lui Tarsem nu mai atinge frenezia din The Cell, dar creaza o poveste mult mai legata si tusanta. Personajul principal este o fetita jucata de romanca Catinca Untaru.

7. Let the right one in – Cea mai frumoasa poveste de dragoste a anului. Si nu, filmul cu vampiri nu este reinventat acum sau i s-a nascocit o alta fata. In 1998 Po ChinLeong a realizat “Wisdom of Crocodiles” cu Jude Law in rolul vampirului urban in cautarea salvarii.

8. Auf der enderen Seite - Timpul joaca un rol important in evoluita personajelor lui Fatih Akin, iar daca in Head-On se lasa cu o despartire, aici lumea iarta si se impaca, se fac schimburi de experiente si de vini morale.

9. Gommora – rece, sec, obiectiv. Un plus pe Scarlett Johansson imbracata in rochia de gala made by Camora si cadrele largi cu blocurile gri naucitoare.

10. The Darjeling Limited – O comedie de caractere savuroasa care ne poarta din nou, dupa vointa si puterea lui Wes Andreson, in lumi exotice si pline de culoare.

11. In Bruges 1. Orasul suberb (verificat) 2.dialoguri taioase 3. Unpolitically correctnessul – am simtit ca o sa ma sparg de ras cand personajul lui Colin Farrel ii arde o karata midgetului iar asta ajuns pe jos, se tavaleste si geme de durere. 4. Mutra odioasa a lui Ralf Fiennes ar trebui exploatata si de Cronenberg, ar iesi ceva misto.

12. Eastern Promises – Meditatie adanca asupra traiului imigrantilor (rusi in cazul asta)in societatile superdezvoltate, nevoia lor pentru o viata mai buna. Desi Cronenberg a pierdut ceva din integritatea morbida, inca mai poate sa ne serveasca un meniu cu carne cruda. Delicos, as spune.

13. My Winnipeg – Radiografie paranoica a orasului Winnipeg care te trimite pe niste platforme foarte mlastinoase. Lynch priveste cu invidie.

14. Across the universe - Julie Taymor creaza un univers halucinogen, cum nu mai ea se pricepe s-o faca. Interpretarile dupa Beatles sunt in genere bune, exceptand cateva bucati mtvistice.

15. Irina Palm – Filmul acesta exista in top pentru ca n-am reusit sa revad japonezul Secret Sunshine pe care mi-l aduc vag aminte ca un film destul de naucitor. Asta nu inseamna ca Irina nu face lucrurile bine.

Niciun comentariu: