21.04.2008

Paul Haggis – Propagandistul de serviciu: In the Valley of Elah

Paul Haggis se intoarce! Psihologul fin si ultra-laudat sondeaza din nou problemele Americii! Si o face asa de bine (a se citi rau) incat paradoxal, desi iti scoate ochii, tu chiar il vezi , il simti in fiecare cadru si in fiecare replica. Paul Haggis a invatat ce-i mai bun din filmele de propaganda americane ale lui Spielberg. Numai ca in In the Valley of Elah, Haggis acuza America ca-si trimite fiii intr-un razboi orb care ii dezumanizeaza si alte bla blauri. Ii dezumanizeaza pe naiba, se simt ei superiori fata de popoarele nedemocratizate si incep sa joace armaghedon cu copii nevinovati si sa batjocoreasca localnici raniti infingandu-le dejtele in ranile abisale just for the fun of it. Ca in State nu se petrece niciun razboi si totusi dezumanizatii de liceeni se macelaresc intre ei prin licee. Oare ei sa fie copiii dezumanizatilor soldati din Vietnan? Sa fie gena? Sau acasa, intre cele patru ziduri, sunt maltratati de parintii in cele mai perverse moduri? Ideea pe care Haggis vrea sa ne-o vanda este ca soldatii intorsi acasa (dezumanizati din cauza razboiului, la plecare erau puri ca Fecioara Maria) sunt asa de vlaguiti de orice fior crestin ca o iau razna si comit niste crime oribile. Fata de veteranii din Vietnam plini de pathos in actiunile lor (vezi Rambo si alte filme 70iste), soldatii din Irak reactioneaza cu zambetul pe buze, relaxati, fara un junghi de remuscare la savarsirea unei crime atroce si fara rost.

Ce e clar in acest film este transformarea uimitoare a republicanului veteran de Vietnam interpetat cu mare forta de Tommy Lee Jones (singura forta a filmului). In primele minute, Jones il corecteaza pe un emigrant, aratandu-i pozitia corecta in care trebuie sa fie ridicat drapelul. Drapelul Statelor Unite flutura pe invers, ceea ce semnifica semnul international de primejdie, probleme maxime interne, ceea ce Jones nu poate accepta, caci el papa miere si lapte in fiecare dimineata. Dupa ce-si gaseste fiul ciopartit, dupa ce simte pe propria piele gaura in care au cazut valorile morale americane, la final, inalta un drapelul inversat, caci iata, America este intr-un mare pericol de autodistrugere si asta o recunoaste chiar si el. Aiurea mai este si comportamentul sexist al colegilor lui Charlize Theron carora nu le vad rostul. Haggis se pare ca da.

Totusi, In the Valley of Elah e un jucator mult mai temperat ca precedentul finger in the eye al lui Haggis pe nume Crash care, in ciuda unor secvente emotionante, m-a scarbit.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Tza...